Een momentje voor mezelf

Een momentje voor jezelf

 

 

We doen het allemaal. Soms te weinig. Na een drukke werkdag of werkweek is het tijd om even niets te doen. Verstand op nul en even zijn met jezelf. De één vindt het door hardlopen. Op de bank ploffen om de serie te kijken waar je naar uitkijkt. Scrollen op een datingsite. Een wijntje in de tuin. Je kunt het zo gek niet bedenken. Even een momentje voor jezelf.

Mijn momentje gaat gepaard met zelfdestructie. Daar ben ik nu achter. Zittend op de bank. Ik heb een bank met zo’n verlengstuk waar je lekker lang uit kunt. Om me heen verschillende soorten pepmiddelen. Ofwel suikers. Het liefst zo gevarieerd mogelijk. Een zak M&M’s. Niet de grote. Anders kan ik al het andere niet op. Daarnaast liggen de koekjes. Dit zijn meestal van die overheerlijke gore appelkoeken. De mini versie. Ik moet er namelijk wel een paar van kunnen eten. Aan de andere kant staat een bak chocolademousse. Daar doe ik dan wel twee dagen mee. In de vriezer ligt trouw mijn grote vriend Ben & Jerry’s geduldig te wachten tot het moment daar is. Chips doe ik in een bakje. Dat eet lekkerder. En de reep chocola zal ook niet ongeroerd blijven. Het enige caloriearme product naast me is de spa met vleugje munt. Gelukkig heb ik mezelf al een tijd geleden afgeleerd om frisdrank te drinken. Dat scheelt. Daar begint het momentje voor mezelf. De ene keer is het omdat ik mezelf zo zielig vind die dag. De andere keer heb ik het wel verdiend volgens mijzelf. De stomste reden is dat ik moe ben en geen zin heb om te slapen. ‘Ach ik ben een emotie eter’ zei ik dan tegen mezelf. ‘Ik ben niet de enige’. Het nare is dat ik continu emoties heb. Ik ben koningin van de emoties. Dus eet ik veel. Goed excuus. NOT! Net als een roker, die rookt voor de gezelligheid en heeft elke dag wel een aantal gezellige momenten. Op die manier houden we lekker onszelf voor de gek.

Als ik dit zo schrijf schaam ik me te pletter en zie ik wat ik eigenlijk deed. Ik schrijf in de verleden tijd ‘deed’. Ik heb per 1 juli een contract getekend. Daarin verklaar ik geen geraffineerde suikers meer te eten voor 1 jaar. Hiermee bedoel ik dan koekjes, snoep, chocola en zie alle lekkernijen die ik eerder noemde. Ijs en wijn met mate. Waar andere mensen een koekje bij de koffie nemen, ga ik voor een scala aan verschillende soorten koeken. Ik eet geen pakken of rollen. Ik eet van ieder pak een aantal. Soms krijg ik plots een impuls om een moment voor mezelf te nemen. Dan ga ik op zoek. Alle kastjes, voorraad wordt tot in de hoekjes onderzocht of er misschien nog ergens iets ligt wat ik over het hoofd heb gezien. Soms is het raak dan vind ik een schat. Een chocoladeletter bijvoorbeeld, weliswaar in juni. Het is een trofee. Een beloning voor mijn gretigheid op dat moment. Dat ga ik dus allemaal niet meer doen. Het ergste is nog dat elke serie op Netflix een eigen snack heeft toebedeeld gekregen. Zo heftig is het met mij gesteld. Al moet ik er wel een beetje om lachen. Het is eigenlijk diep triest.

Ik kom er vooruit. Ik ben Tess en ik ben suikerverslaafd. Zo, dat is eruit. Ik beken bij deze dat ik vooral suikers gebruik om mijn vermoeidheid te verbloemen. Ik kom er voor uit dat ik suikers gebruik om een boost te krijgen, een heerlijk gevoel een soort rush. Met schaamrood op mijn kaken vertel ik hierbij ook dat ik met suikers leegtes opvul.

Ik weet dit nu. Ik heb mezelf recht in de spiegel aangekeken. Het staat vast, zelfs zwart op wit in een contract. Dit wil ik niet meer. Last van verminderde energie. Knijp mijn ogen dicht als ik op de weegschaal sta. Dan heb ik het nog niet eens over de frustraties dat ik broeken niet meer dichtkrijg en in al mijn jurkjes zwanger lijk. Dit moet stoppen. Het voelt niet meer goed. De wil om mijn energie aan belangrijkere dingen te besteden is groot.

De vraag is. Hoe. Hoe ga ik dit in godsnaam doen. Een momentje voor mezelf creëren zonder mezelf daarbij de afgrond in te helpen. Gelukkig zijn met mezelf. Er naar uit kijken om gezellig met mezelf te zijn. De eerste stap is gezet. Ik conditioneer mezelf door te gaan zitten. Schrijven. En jawel. Met een glas spa met vleugje munt. Als ik schrijf is dat het enige wat naast me staat waar ik met mijn grijpgrage vingers naar kan graaien. Oh ja. Thee mag ook. Typen met chocolade vlekken of chipsvingers is ook geen optie. Mijn volgende stappen zijn bedoeld om mezelf op een andere manier te conditioneren. Gewoontes creëren die wel gezond zijn voor mezelf, zowel fysiek als mentaal.

Tips om te ontdekken wat echte momentjes voor jezelf zijn 

  • Onderzoek wat jou ontspanning geeft !! pas op voor valse ontspanning zoals wijn of afleiding. Het moet dienen als aanvulling. Niet als hulpmiddel
  • Neem ruim de tijd voor je momentje en voel hoe fijn het is om met jezelf te zijn !! soms is het niet altijd leuk. Je kunt jezelf tegenkomen op dat soort momenten. Ga het aan met jezelf door hetgeen er te laten zijn wat er ook is en er niets mee te moeten
  • Zet je telefoon op stil en vermijd afleidingen !! het is stil zonder social media. Observeer wat er gebeurt als je de neiging krijgt deze afleiding op te zoeken
  • Vertel het aan mensen die dichtbij je staan dat je dagelijks een moment voor jezelf neemt. Bv aan je gezinsleden. Je mag best vragen of ze je het komende uur even met jezelf willen laten
  • Onderzoek wat activiteiten zijn waar je energie van krijgt. Activiteiten die je in je eentje kunt ondernemen of uitvoeren !! maak het niet te groot

Dit zijn de punten die ik ga aanpakken om mijn momentjes anders en gezonder in te vullen. Een soort zelfonderzoekje. Om te voorkomen dat ik terugval in mijn oude patroon. Ik doorbreek dat ik ontspanning koppel aan mijn drang naar suikers. Ik ben benieuwd wat ik aantref aankomende week.

Beer op de weg? Give him a hug 😉  Love, Tess

Geef een reactie